A Karácsony mesékben

A Karácsony mesékben

KARÁCSONY - az év legszebb ünnepe. Szakadjunk most el egy kicsit a valóságtól, és merüljünk el a mesék világában - hiszen mi más a karácsony, ha nem egy szép mese?

A másság elfogadására tanít Rudolf, a piros orrú rénszarvas.

Talán nincs olyan gyerek, aki ne ismerné Rudolfot, a piros orrú rénszarvast, aki bár kissé különbözik a többiektől, a mese végére azonban rájön, hogy ez számára egyáltalán nem hátrányt jelent. Éppen ez lesz az ő nagy lehetősége: hogy megmentse Télapót. 

Robert L. May, a történet írója ezzel a mesével próbálta elmagyarázni akkor négy éves kislányának, hogy az édesanyja, aki halálos beteg volt, különbözik ugyan a többi anyukától, mert nem egyébért, mint az életéért küzd, ezért mindenki másnál különlegesebb.

A mese mondanivalója örök érvényű tanulság, amit jó, ha minden kisgyermek megismer. Így lehet fontos dolgokat tanítani a gyermeknek úgy, hogy közben észre sem veszi, hogy nevelik.

Itt nézhetitek meg Rudolf meséjét!

Képtalálat a következőre: „rudolf, a rénszarvas”

 **********************************************************************************************

Mese arról, hogyan éljük meg a pillanatot: A fenyőfa

 Andersen meséi gyönyörűen megírt, de lélekfacsaró történetek. Tükröt tartanak, az életre tanítanak. Drámaian kidolgozott történetek ezek, sírásra késztetnek, de legalábbis arra, hogy elgondolkodtassanak. Fontos mondanivalójukat inkább nagyobb gyermekek és felnőttek érthetik meg és dolgozhatják fel egészségesen. Kisebb gyermekek számára ijesztő, érthetetlen lehet, ezért számukra inkább mást válasszunk. 

A kis fenyőfa története is ebbe a kategóriába tartozik. Alaptörténete a kis fenyő, aki az erdőben élve hétköznapjait, állandóan elégedetlenkedik. Mindig arra vágyik, hogy végre felnőjön, és a nagyok életét élhesse ő is. 

Amikor felnő, társaihoz hasonlóan kivágják, és karácsonyfa lesz belőle. Pompázik néhány napig, mindenki őt ünnepli, azonban az ünnep elmúltával véget ér az ő dicsősége, és tavasszal a kertben gyújtott túz vet véget életének. 

A történet tanulsága az, hogy nem szabad az időt sürgetni, nem szabad olyan után vágyakozni, aminek még nem jött el az ideje. Ha ezt tesszük, elvesszük magunktól a pillanatok adta örömet, vagyis: elveszítjük az életünk értelmét.

Itt nézhetitek meg A kis fenyő történetét!

Képtalálat a következőre: „a kis fenyőfa”

 ***********************************************************************************************

 Fontos emberi értékekről mesél Dickens a Karácsonyi énekben

Charles Dickens karácsonyi története közel kétszáz éve melengeti a szíveket, kicsikét és nagyokét egyaránt.

Az író ebben a történetben üzeni az embereknek, hogy nem az anyagi javak a legfontosabbak az életünkben. Az emberi értékek ennél sokkalta többet számítanak, és a pénznél sokkal fontosabb, hogy meleg, szerető emberi kapcsolatok szőjék át az életünket.

A történetben szereplő gonosz uzsorás sok-sok viszontagságon megy keresztül, míg rájön, hogy az életét lépésenként rontotta el, és ha így folytatja, bizony magányosan, és bár sok pénze van, mégis a világ legszegényebb embereként fogja végezni.

Igazi karácsonyi csoda történik vele: a történet végére visszatalál régi önmagához, és igazi jótét lélek válik belőle. A történetet számtalan formában feldolgozták már. A könyv után készült belőle film, és színdarab is.

Itt nézhetitek meg Dickens Karácsonyi énekét!

Képtalálat a következőre: „karácsonyi ének”

******************************************************************************************************

 Mindenkinek könnyeket csal a szemébe Andersen meséje, a Kis Gyufaáruslány

Andersen története a kislányról, aki karácsony napján az utcákat járva gyufát próbál eladni hogy némi pénzre tegyen szert, egy világot ríkatott meg.

A kislány fél hazamenni, mert tudja, hogy megvernék, hiszen nem tudott elég gyufát eladni. Ezért a fagyos hidegben kuporogva a gyufa pici lángja mellett próbál melegedni, de a gyufaláng csak arra elegendő, hogy pillanatra világosságba vonja az éjszakát, és a kislány látni vélje rég halott édesanyját. 

Ez a történet inkább felnőtteknek szól, hiszen a kicsi gyermekek számára ijesztő a történet, mint általában Andersen többi meséje is. Mégis, ahogy Andersen megjeleníti a kislány minden érzését, gondolatát, egész életét e pár perces írásban, az annyira megérintő, gyönyörú és megindító, hogy bizonyos életkoron túl mindenkinek el kellene olvasnia, vagy megnéznie a belőle készült filmet.

A Kis Gyufaáruslány történetét itt tudjátok megnézni! 

 Képtalálat a következőre: „a kis gyufaárus lány teljes film magyarul”

 **********************************************************************************************************