Karácsonyi vásár

Még csak augusztus van, de Londonban már megnyitották az első karácsonyi vásárt. Különös gondolat nyáron a karácsonnyal foglalkozni, de találkoztunk ennél érdekesebb dolgokkal is.

Igen, 2019-ben már augusztusban megnyitott az első karácsonyi vásár Angilában. 

Tallin karácsonyi vásár

Míg mi a nyaralás utolsó napjait éljük, vagy a jövő héten kezdődő új iskolaév várható kihívásaival foglalkozunk - fényképeket rendezgetünk, felgyülemlett mosnivalókkal küzdünk, tankönyveket kötünk - addig mások a karácsonyi vásár ajándék és dísztárgyai között sétálgatnak, vásárolgatnak.

Igen, melegen süt még a nap, sőt kánikula van, de a Karácsony már közeleg. Mindössze négy hónap választ el tőle, ami nem is olyan sok, ha belegondolunk.

Pár éve júliusban Edinburgh utcáin sétálva különös kirakatot fedeztünk fel. Hógömbök, karácsonyfadíszek, diótörők, kockás sálas, csengettyűs szarvasok, behavazott karácsonyfák. Nem hittünk  a szemünknek. Bementünk a nagyon szépen kialakított üzletbe. Bent hirtelen megváltozott a hangulat. A kinti, még Skócia viszonylatában is meleg nyári napsütés eltűnt, helyette a gyertyaláng, a meghittség és a várakozás öröme tűnt elő.

Edinburgh Karácsony Shop

A boltban "Merry Christmas!" volt a köszöntés, bent annyi ember volt, hogy alig tudtunk körülnézni, és az emberek nem csak bámészkodtak, hanem vásároltak. Állandóan csengett a pénztárgép, mindenki kisebb-nagyobb csomagokkal távozott.

Talán valóban korai még a karácsonyra gondolni augusztus utolsó hetében, de ha megspórolhatjuk magunknak a karácsonyi ajándékhajszát, és már október-novemberben a szekrény mélyén lapulnak a becsomagolt ajándékok, akkor Advent érkeztekor hálával fogunk a "nyári mikulásra" emlékezni.

Több idő marad a családra, nyugodtan készíthetjük elő a lakást a nagy ünnepre, átadhatjuk magunkat a tervezésnek. Könnyebb lesz arra gondolni, hogy mi legyen a karácsonyi vacsora, kit hívjunk meg, mikor kihez látogassunk el, ha nem kell fejvesztve ajándék után kutatni, kétségbeesve az idő rövidsége miatt "valamit muszáj vennem" felkiáltással az üzletekben egymás lábát taposva tolakodni.

Ebből a megfontolásból talán mégsincs olyan korán az a karácsonyi vásár.

További hírek